Prinți sau cerșetori - clasele sociale din țară conform Magenta Consulting

Pe Ion și Maria deja îi cunoașteți*. Soțul ei de curând a plecat la muncă peste hotare. Banii din salariu le ajungeau doar ca să supraviețuiască. Iar ei își doresc o casă a lor, o mașină reutilată sau, mai bine, una nouă. Și mai au o dorință. Să se poată duce în vacanță măcar o dată pe an.  În Turcia.

Pentru copilul său, Maria visează să ajungă ca un cunoscut îndepărtat de-al lor. El are mai multe afaceri în țară și peste hotare, o casă mare și grădină cu flori în oraș, mașină scumpă și călătorește oriunde și când își dorește în lume.

Cel mai tare, Maria și Ion se tem de bătrânețe.  Pe mama ei, pensionară, Maria o consideră norocoasă față de cei din oraș. Trăiește în casa ei la țară, primește făină, ulei și porumb pentru păsări din contul pământului dat în arendă. Mai crește ceva în grădină. Pensia o cheltuiește pentru servicii comunale.

Moldova este etichetată și rămâne a fi "cea mai săracă țară din Europa", chiar dacă PIB-ul nominal per capita estimat de FMI în 2012 a crescut până la 2.037 dolari. Cu acest titlu încep toate știrile internaționale despre țara noastră, asta repetăm și noi. Dar cum se vede această sărăcie de acasă?

Când spunem sărac, ne gândim la muritor de foame. Un om care nu are bani pentru necesități elementare și a cărui preocupare principală este hrana. În 2009, un raport ONU estima că 11,5% din populația țării noastre se află sub limita internațională de sărăcie, cu un disponibil de 2,25 dolari pe zi.

Principala îngrijorare acasă însă nu este mâncarea, ci viitorul copiilor (47%). Aceasta indică sondajul Magenta Consulting realizat împreună cu IPP. În al doilea rând, ne temem să rămânem fără serviciu, cu 19% care au indicat ca preocupare secundară șomajul. Și doar în al treilea rând, cu 18% am plasat frica de sărăcie. De foamete se tem mai mult decât de orice altceva 3%.  Cel mai tare de ultimele două pericole se neliniștesc oamenii care locuiesc la țară, cu venituri mici, persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, deci pensionarii, și respondenții cu nivel de studii scăzut sau mediu.

Care sunt lucrurile ce vă îngrijorează cel mai mult în prezent? %


 

De mâncare avem, dar nu putem spune că nu ducem lipsă de bani. 34% au spus că nu le ajunge pentru a-și asigura strictul necesar.64% totuși trăiesc mai bine - 41% au bani pentru strictul necesar, 17% au un trai decent, dar nu-și permit lucruri scumpe, 5% își iau și ceva mai costisitor, dar numai dacă renunță la altceva și doar 1% au tot ce le trebuie, fără a se limita.

Care din următoarea afirmație se potrivește mai bine stării familiei dvs.? %

N-avem bani - nu facem economii. 71% din respondenți au spus că n-au bani de pus deoparte. Iar dacă și au ceva, îi țin pentru zile negre, se tem sau nu știu în ce să-i investească.

Cum apreciați veniturile actuale ale familiei dvs. ? %


Banii n-aduc fericirea, dar provoacă nemulțumirea de viață sigur. 52% dintre respondenți s-au declarat nu prea și chiar deloc mulțumiți de traiul pe care îl au. Pe fundalul lor, 42% își văd viața destul de bună, iar 2% sunt chiar fericiți cu tot ce au.

Din ce categorie facem totuși parte, a prinților sau cerșetorilor? Cercetarea Magenta Consulting, la care am adăugat și criterii noi, stabilește pentru Moldova 5 clase sociale:

clasa de rezistență  (60%) - până la 1500 lei/lună

sunt - pensionari, agricultori, prestatori de muncă necalificată

supraviețuiesc  - din salariul mic, pensie sau munca asupra pământului

casă - au primit de la stat și au privatizat-o, și-au construit la țară sau locuiesc cu părinții

mașină - de regulă, nu au

destinații de  vacanță - ocazional, Ucraina

Se tem de sărăcie și foame. Economii n-au sau doar pentru zile negre. Se declară mai nemulțumiți de viață.

 

clasa socială (30%) - de la 1500 lei/lună până la 5000

sunt - prestatori de muncă semicalificata spre calificată, cu studii medii sau superioare

traiesc și rezistă - din salariu

casă - închiriază sau, dacă au ceva economii, procură îi ipotecă

mașină - tind să-și cumpere, de regulă, reutilată

destinații de vacanță - Ucraina, România sau destinații low-cost, o dată pe an

Se tem de șomaj și de faptul că nu-și vor găsi un loc de muncă mai bine plătit. Nu-și permit să facă economii  și cumpără lucruri mai scumpe numai dacă renunță la altele. Tind să spere la o viață mai bună în viitor.

 

clasa de mijloc  (7%) - de la 5000 lei/lună și mai mult

sunt - prestatori de muncă calificată, proprietari de afaceri mici și mijlocii

au trai decent - din salariu  sau veniturile afacerii

casă - au, procurată în ipotecă sau achitată integral

mașină - de cele mai multe ori nouă, cumpărată în leasing sau achitată integral

destinații de vacanță - Turcia, Bulgaria, România, o dată sau două ori pe an

Își fac griji mai mult pentru viitorul copiilor și se tem de șomaj. Fac economii, dar le investesc în casă, mașină sau alte obiecte mai scumpe. Tind să fie mulțumiți de viață.

 

clasa de lux - de la ....

sunt - proprietari de afaceri mari, din țară și de peste hotare

au viață asigurată cu tot ce își doresc - din afaceri

casă - una sau mai multe,  mari și spațioase, în zone de elită

mașini - una sau mai multe, de lux sau de colecție

destinații de vacanță - orice țară din lume, de mai multe ori pe an

Își fac alte griji decât șomajul, sărăcia și foamea. De regulă, sunt preocupați de bunăstarea afacerilor, situația din țară și puterea de influență.  Investesc economiile pentru a-și diversifica și securiza situația financiară. Tind să fie mulțumiți de viață.

În același timp, Magenta Consulting identifică cea de-a 4 clasă socială, a celor plecați peste hotare. Banca Mondială a estimat că 40% din populația aptă de muncă din Moldova lucrează în afara țării, asigurând 30% din PIB. Și tot din cauza emigrării în masă, în raport cu numărul de nașteri și decese, Moldova a fost calificată drept țara "cu cea mai rapidă scădere", cu -106 persoane pe zi.

SCREENSHOT DE PE http://www.bbc.co.uk/news/world-15391515

Așadar, clasa emigraților - de la 6000 lei/lună și mai mult (în funcție de țara în care pleacă)

sunt - persoane apte de muncă, ce prestează muncă calificată sau necalificată. De cele mai multe ori, provin din clasa de rezistență sau cea socială.

asigură trai decent celor de acasă - din salariul primit peste hotare

casă - au sau tind să cumpere

mașină - au sau tind să cumpere

destinații de vacanță - vin acasă sau își invită familia și călătoresc în țara în care lucrează

Se tem de șomaj în țara în care se află, își fac griji pentru viitorul copiilor. Fac economii, pe care le investesc  în studiile copiilor, imobile, mai rar în afaceri. Tind să fie nemulțumiți de nivelul de trai de acasă.

___________________________________________________________________

Acest articol a fost realizat în baza datelor din studiul "Barometrul de Opinie Publică", emis în aprilie 2013, realizat de Magenta Consulting împreună cu Institutul de Politici Publice, precum și a cercetărilor și concluziilor individuale Magenta. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 1.100 de respondenți din circa 80 de localități, cu o marjă de eroare de  ± 2.8 %, la un interval de încredere de 95%.

* Ion și Maria sunt personaje fictive, create în baza datelor care sunt reprezentative pentru cercetările Magenta Consulting.

Alte surse:

http://www.bbc.co.uk/news/world-15391515

http://www.euro.who.int/en/where-we-work/member-states/republic-of-moldova/facts-and-figures

http://www.euro.who.int/en/where-we-work/member-states/republic-of-moldova/facts-and-figures

Vizualizări964 Share Tweet Plus