Moldovenii sunt ¾ de lapte

Produsele lactate sunt indispensabile într-un regim de alimentare sănătos. Moldovenii, aflându-se într-o țară agrară, dispun de un acces mult mai ușor și variat la lapte și brânzeturi naturale. Însă nu întotdeauna cerința acoperă oferta, tocmai de asta, un studiu realizat de Magenta Consulting a aflat cât de mulți moldoveni consume produse obținute din lapte și cât de des.

Cât lapte încape în noi

Când eram copiii mici, părinții mereu au insistat să bem lapte, ne făceau terciuri pe lapte, ne hrăneau cu telemea, smântână, cașcaval și alte brânzeturi. Am crescut mari, am plecat de acasă la facultate, însă lucrurile nu s-au schimbat, în fiecare pachet primit de la mama de acasă neapărat găseai și produse lactate, asta chiar dacă ai rugat-o de nenumărate ori să nu-ți mai trimită brânză dulce. Magenta a studiat câți moldoveni, totuși, consumă produse din lapte, cu sau fără insistența mamei.

Consumul lactatelor

Rezultatele sondajului marca Magenta Consulting, arată că mai bine de ¾ din moldoveni consumă produse lactate (Figura 1). Categoria persoanelor care au exclus produsele din lapte din regimul său alimentare este reprezentată preponderent de către moldovenii venitul lunar al cărora nu trece peste 1 000 de lei și de către cei domiciliați la oraș.

Topul lactaților preferate de moldoveni

Simpatia moldovenilor în „topul lactăților” câștigă laptele, brânza, smântâna și chefirul. Totuși, câte o treime de „voturi” din partea celor ce consumă lapte și produse obținute din lapte revin cașcavalului, untului și iaurtului (Figura 2).

Lactate consumate o data la 2-3 zile

La nivel mondial, cel mai mult lapte se bea în Irlanda și în Finlanda, 137,9 și respectiv 127,3 litri pe cap de locuitor într-un an. Cel mai mult cașcaval se mănâncă în Franța și în Islanda, 25,9 și respectiv 25,2 de kilograme pe an pe cap de locuitor; iar cel mai mult unt se întinde pe pâine în Franța și în Germania, 7,9 și respectiv 6,2 de kilograme de unt pe cap de locuitor pe an. Așadar, nu suntem unicii iubitori de produse lactate, avem cu cine să ne împărțim, mai ales că majoritatea sunt aici, aproape, pe același continent.

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 641 de persoane. Datele din această cercetare sunt reprezentative la nivel național și au o marjă de eroare de ±3,9% la un interval de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 02-10 martie 2015.

VIDEO

Vizualizări658 Share Tweet Plus