Moldovenii și medicina netradițională: ce știu despre homeopatie?

Medicina secolului XXI trece prin descoperiri revoluționare și dezvoltă modalități de diagnostic și tratare desprinse din cărțile de ficțiune ale secolului trecut. Astăzi imprimantele 3D imprimă organe și țesuturi ale corpului uman din celulele acestuia. Însă medicina netradițională nu este lăsată totalmente în umbră. Aceasta se dezvoltă în ritmul său, iar în prezent, medicina homeopatică reprezintă o practică îndeosebi de populară printre oameni.

Peste 2/3 de moldoveni nu cunosc despre produsele homeopatice

Magenta Consulting a aflat cât de populare sunt produsele homeopatice printre moldoveni și ce părere au aceștia vis-a-vis de medicamentele homeopatice. Așadar, doar 11% de intervievați au afirmat că au auzit despre aceste medicamente și știu ce înseamnă. 20% susțin că aud nu pentru prima dată despre astfel de produse dar nu știu ce ar presupune acestea, iar 69% din moldoveni nu sunt familiarizați deloc cu termenul de medicină homeopatică.

Dintre cei ce cunosc despre produsele homeopatice, majoritatea sunt reprezentați de categoria moldovenilor ce sunt de la oraș, din zona de centru al Republicii Moldova, femei, cei ce dețin studii superioare și cei care au trecut de vârsta de 26 de ani. Categoria celor ce au auzit despre medicamentele homeopatice dar nu știu particularitățile acestora este formată într-o pondere mai mare de către moldovenii cu vârsta cuprinsă între 22 și 50 de ani și cei ce vin din zonele urbane ale Moldovei.

Totuși, cel mai numeros grup, este grupul celor ce nu au auzit vreodată despre produsele homeopatice. Majoritatea acestei categorii este reprezentată de către bărbați, persoanele din mediul rural, adolescenți și tineri care nu au împliniți mai mult de 21 de ani, cei ce dețin studii primare sau medii și cei care au un venit lunar ce nu depășește suma de 3 000 de lei.

Caracteristici socio-demografice ale celor ce cunosc ce reprezintă medicamentele homeopatice, %

Moldovenii au trei păreri față de homeopatie

Părerile moldovenilor față de eficiența produselor homeopatice i-au împărțit pe aceștia în trei grupuri aproape egale după număr. 37% de respondenți sunt convinși că medicamentele homeopatice ajută la fel de mult ca cele obișnuite, însă au un avantaj – sunt mai puțin nocive. 31% sunt siguri că astfel de medicamente nu sunt în stare să-l ajute pe cineva, iar 28% de moldoveni susțin că astfel de produse farmaceutice ajută doar în cazul persoanelor care cred în ele.

În mare parte, moldovenii care cred în eficiența produselor homeopatice, locuiesc în mediul urban, în regiunea centrală a Republicii Moldova, au vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani, dețin studii gimnaziale sau medii incomplete și sunt pensionari.Majoritatea bărbaților, moldovenilor din zona de sud a Republicii Moldova, care au peste 60 de ani, sunt văduviți, au studii medii incomplete, medii complete și medii de specialitate, liber profesioniști și cei ce au venit între 15 000 și 20 000 de lei, cred că produsele homeopatice sunt în stare să-i ajute doar pe cei care cred în eficiența acestora.

Pe de altă parte, din categoria celor care susțin că medicamentele homeopatice nu au nici un efect, fac parte într-un număr mai mare persoanele de la sat, cei ce vin din zona de nord a Moldovei, tinerii care încă nu au atins vârsta de 21 de ani, dețin studii medii complete și au un venit lunar între 10 000 și 20 000 de lei.

Notă informtivă: Homeopatia este un sistem terapeutic care constă în administrarea în doze foarte mici a substanțelor care, în cantități mari, ar putea provoca unui om sănătos o afecțiune analoagă cu aceea care este combătută, cu alte cuvinte, produsele homeopatice sunt doze mici a unor medicamente, care în doze mari ar provoca la omul sănătos simptomele bolii respective.

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.

 

Vizualizări602 Share Tweet Plus