Moldovenii anului 2015. Unde ne aflăm

Pe parcursul anului ce a trecut, Magenta Consulting a stat cu ochii pe moldoveni. S-a interesat cât de educați, frumoși, patrioți, conservatiști, contemporani se cred. A analizat ce și cât preferă să mănânce, să bea, să petreacă, să cheltuie și să economisească. Mai jos citiți un rezumat al tuturor studiilor realizat de echipa Magenta Consulting care au urmărit să afle cu exactitate statistică preferințele și obiceiurile moldovenilor.

 Ne credem ne/educați

Anul acesta, le-am cerut respondenților să noteze nivelul educației moldovenilor după o scală de la 1 la 7. În rezultat, moldovenii au luat nota medie 3,9 pentru cei șapte ani de acasă. Doar 27% din intervievați consideră că conaționalii au un nivel mediu de educație. 33% sunt cei ce cred că moldovenii au toți cei șapte ani de acasă, iar cei ce consideră că nivelul educației al concetățenilor ajunge la limita de jos sunt 35%.

De asemenea, Magenta Consulting a realizat un studiu care a arătat că doar 22% de moldoveni cred că au învățat bine la toate obiectele fiind elevi și nu au remușcări legate de disciplinele școlare. 19% de respondenți sunt convinși acum că ar fi trebuit în trecut să fie mai străduitori la școală. Însă cei mai mulți – 23% sunt moldovenii cărora le pare rău că nu au fost suficient de sârguincioși la lecțiile de limbi străine.

Părinții moldoveni sunt indulgenți și mai puțin severi și atunci când este vorba de restricții, mai ales cele de timp, atunci când copiii lor sunt lăsați să se folosească de dispozitivele inteligente. 84% din respondenți au spus că își lasă copiii să se joace la telefon, tabletă sau calculator atât timp cât își doresc cei mici, 11% au spus că nu dispun de calculatoare sau tablete. Aceste cifre sunt la limita dependenței celor minori față de dispozitivele inteligente, conform părerii specialiștilor.  ­­­

 Cât de (i)responsabili suntem cu sănătatea noastră

Magenta Consulting a aflat că moldovenii preferă să se trateze fără medici. Cu toate că sondajul spune că 40% din moldoveni refuză să apeleze la servicii medicale calificate atunci cînd răcesc sau au gripă, aproape 60% dintre ei acceptă faptul că doctorii sunt de folos. Așadar, doar 17% din respondenți se adresează medicului la primele simptome de răceală.

Atunci când este cazul și necesitatea unor consultații sau îngrijiri medicale, 67% din moldoveni aleg să pășească pragul unei instituții specializate de stat.  Doar 15% preferă să se adreseze doctorilor din domeniul privat. Iar 16% de moldoveni refuză să se prezinte atât în spitalele și policlinicile de stat cât și în cele private.

Dintre moldovenii ce sunt asigurați medical, 42% folosesc polița de asigurare medicală la fiecare vizită la doctor, 26% o prezintă mai rar acestuia și 13% continuă să o țină la prăfuit. Cel mai tare șchiopătăm la capitolul sport, conform unui sondaj realizat de Magenta Consulting, 83% de moldoveni nu practică sport deloc. 7% se antrenează de două-trei ori pe saptămână și doar 4% o fac zilnic.

 Suntem carieriști

Studiile marca Magenta Consulting realizate printre subiectele despre moldovenii angajați au arătat că nu salariul este cel ce motivează angajații de oficiu din capitală. Experiența, dar și faptul că pur și simplu le place lucrul sunt motive mai importante pentru ei.

Aproape jumătate din angajații de oficiu din Moldova sunt gata să amâne nașterea unui copil în favoarea carierei. Cel mai mult de păstrarea serviciului și avansarea în carieră sunt preocupați angajații instituțiilor private și ai organizațiilor neguvernamentale. În același timp, 39% din respondenții care lucrează la instituții guvernamentale sunt mai puțin reticenți față de ideea de a avea un copil.

Doar 30% de moldoveni au reușit să se angajeze după profesia obținută la finalizarea studiilor. 23% sunt cei ce lucrează în prezent în alt domeniu decât cel pe care l-au studiat. Cei mai mulți, însă, sunt cele 39% de respondenți care nu lucrează deloc, fiind șomeri, casnice, elevi, studenți sau pensionari.

Patrioți cu un picior în țară și altul peste hotarul acesteia

Moldovenii fiind rugați să noteze de la 1 la 10 cât de patrioți se simt fiecare, au arătat că 20% se simt patrioți de nota zece, 19% – nota opt, 16% – nota șapte și, în sfârșit, 12% de nota nouă. Din aceste note date de către moldoveni, echipa Magenta Consulting a calculat că în medie moldovenii sunt patrioți de nota 7.

Întrebați dacă au de gând să plece peste hotare în următorii doi ani, 62% din intervievați au răspuns negativ, cel puțin deocamdată nu au în plan să părăsească Republica Moldova. De asemenea, rezultatele sondajului arată că 33% din moldoveni se gândesc la o eventuală plecare în străinătate din diverse motive.

Cei mai mulți, 21%, sunt cei ce se hotărăsc să plece din țară ca să câștige un ban în afară, 8% din respondenți pleacă deoarece s-au decis să emigreze din Republica Moldova în viitorul apropiat și să se stabilească cu traiul permanent în străinătate. De două ori mai puțini, 4%,  sunt moldovenii ce pleacă din țară deoarece vor să-și facă studiile peste hotare.

Mâncăm sau ne alintăm?

Rezultatele unui sondaj marca Magenta Consulting, arată că mai bine de ¾ din moldoveni consumă produse lactate. Categoria persoanelor care au exclus produsele din lapte din regimul său alimentare este reprezentată preponderent de către moldovenii venitul lunar al cărora nu trece peste 1 000 de lei și de către cei domiciliați la oraș. Simpatia moldovenilor în „topul lactăților” câștigă laptele, brânza, smântâna și chefirul.

În Moldova 26% de locuitori cumpără tort o dată pe lună. Doar 1% dintre participanții la sondaj simte nevoia de a se îndulci cu tort zilnic. Cel mai des, acestea sunt procurate pentru evenimente speciale, cum ar fi zilele de naștere, nunțile, cumetriile sau pentru a primi oaspeți.

Tortul pentru moldoveni este mai degrabă o plăcere și tradiție decât un semn de dependență sau disperare. 37% dintre respondenții sondajului Magenta Consulting preferă să includă totuși momente dulci și în rutină, procurând tort pentru a avea ceva gustos la ceaiul cu familia.

Alt fel de cultură a moldovenilor

Moldovenii nu apreciază jurnalismul de tip „click aici”, asta a arătat un studiu demarat de Magenta Consulting. Moldovenii, în cea mai mare măsură, sunt deranjați de subiectele și materialele media ce sunt politizate, 92% din respondenți au recunoscut că nu pot tolera interpretările politice ale anumitor instituții media.

Pe locul doi, cu un punctaj de 89%, în topul celor mai enervante abordări ale jurnaliștilor online din Moldova, se plasează articolele superficiale, ce nu sunt tratate complet și lasă semne de întrebare cititorilor. Cel de-al treilea loc îl câștigă analfabetismul, cu alte cuvinte, erorile gramaticale – 85%.

De asemenea, Magenta „ a desenat” portretul politicianului ideal în viziunea cetățenilor Republicii Moldova. Așadar, acesta este un barbat, care are preferabil peste 40 de ani, căsătorit, are copii și poate să obțină studii superioare atât în țară cât și din afara acesteia. Politicianul perfect trebuie să vină în funcție cu experiență în domeniu sau în management, să fie religios, să fie vorbitor de limba română și să aibă o orientare pro-europeană.

Cu băncile moldovenii au o relație la distanță. Media de încredere a managementului de top al companiilor în sistemul bancar este 2.6 din 5. Ceea ce ține de locuitorii Republicii Moldova, în particular, ponderea moldovenilor ce nu și-ar încredința economiile băncilor constituie 54%.

Cauza care ar explica nivelului încrederii moldovenilor față de securitatea sectorului bancar nu trebuie privită doar pe plan național și intern, dar și pe cel mondial. Un studiu realizat în SUA de American Express, în martie 2015, arată că doar 53% din cetățenii americani sunt dispuși să-și țină banii în bancă, 47% din ei probabil au găsit deja pe google.com „Top 5 cele mai sigure metode de a păstra banii în afara băncii”.

Epilog

Urmează un an nou în care echipa Magenta Consulting va continua să redescopere moldovenii, obiceiurile, preferințele, bucuriile și nefericirile lor. Vă îndemnăm să veniți cu sugestii de subiecte de cercetare sau lăsați mai jos curiozitățile pe care le aveți despre moldoveni.

Vizualizări184 Share Tweet Plus