La ce economisim în criză?

Pe fonul crizei economice oficializate recent și în Republica Moldova, numărul emigranților întorși acasă, scăderea volumului remitențelor, populația țării anticipă o serie de reduceri la capitolul cheltuieli. Evident, reducerile reflectă prioritățile vitale și acestea se prezintă după cum urmează:

Cel mai puțin vor fi reduse cheltuielile pentru produsele alimentare, în mediu cu 28%. Persoanele cu venitul sub 500 lei vor reduce cheltuielile pentru produse alimentare în mediu cu 33%, cei al căror venit depășește 1500 vor reduce bugetul pentru produse alimentare, în mediu, cu 21%. Majoritatea persoanelor care reduc bugetul pentru produsele alimentare sunt cu studii medii sau medii incomplete. Celibatarii par să fie mai puțin economicoși când vine vorba de produse alimentare, aceștia intenționează să-și reducă bugetul pentru produse alimentare în mediu cu 28%,  comparativ cu persoanele văduve (41%) sau divorțate (32%). Acest lucru, probabil, se explică și prin faptul că cei din urmă sunt în situația de a-și asuma responsabilitatea pentru alți câțiva membri de familie. Persoanele cu intenția de a pleca peste hotare economisesc pe produse mai mult (28-30%), comparativ cu cei care nu intenționează de a pleca (25%).

În primul rând vor fi reduse cheltuielile pentru călătorii, în mediu, cu 58%. Cel mai mult vor economisi la acest capitol persoanele văduve și divorțate, aceștia intenționează să reducă bugetul pentru călătorii, în mediu, cu 75-78%. Comparativ cu persoanele a căror venit nu depășește 500 MDL pe cap de familie (economisesc 62%), persoanele cu venitul de peste 1500 MDL vor economisi la acest capitol 51%.

Pe al doilea loc în topul reducerilor bugetare se află distracțiile, în mediu cu 49%. Din nou, persoanele cu statut văduv și divorțat vor reduce cel mai mult bugetul la acest capitol (67-68%). Celibatarii și persoanele care trăiesc în concubinaj mai puțin vor umbla la bugetul pentru distracții, reducându-l în mediu cu 34-35%.

Al treilea loc în lista reducerilor revine procurării produselor de rezervă, bugetul va fi, în mediu, redus cu 49%. La acest capitol cel mai mult vor economisi persoanele cu venitul sub 500 MDL, divorțați sau văduvi, bugetul va fi redus cu 56-57%. Cel mai puțin economicoși vor fi persoanele cu venitul de peste 1500 per membru de familie.

Pentru produsele ne-alimentare și de uz casnic se va economisi, în mediu, câte 38%. Cel mai mult, din nou, vor economisi persoanele cu venit sub 500 MDL per membru de familie, aceștia vor reduce consumul în jur de 45-46%. Persoanele văduve sau divorțate, de asemenea, intenționează să reducă bugetul cu 41-52%.

Pentru Transport și alte cheltuieli bugetele vor fi reduse, în mediu, cu 39%.

Posibilitățile limitate ale moldovenilor afectează nu doar volumul cheltuielilor, ci și sănătatea psihologică a populației, fapt care sporește dorința acestora de a emigra. Analiza de regresie demonstrează că studiile, venitul și posibilitățile de angajare determină în proporție de 6%  imaginea de sine a respondenților. Sentimentul de competență personală are un impact semnificativ asupra inițiativelor personale, încrederii în reușită. Aceiași factori (studii, angajare, venit) favorizează dezvoltarea abilităților de planificare în proporție de 2%. Capacitatea respondenților de a planifica oferă sentimentul controlului, iar lipsa acestei senzați este asociată cu un nivel crescut al stresului sau, în cel mai bun caz, cu un grad sporit al apatiei.