Infografic: Cât ceai și câtă cafea preferă să consume moldovenii

Unii preferă ceaiul pentru senzația de zen și liniște, alții – cafeaua, pentru boostul de energie. În general, moldovenii sunt un popor care consumă cu regularitate ceaiul mai degrabă decât cafeaua – fapt ce poate fi direct influențat și de mediul ex-sovietic în care am crescut, atunci când cafeaua era un deficit și un deliciu pe care și-l puteau permite doar cei mai înstăriți. Ceaiul, în schimb, putea fi găsit în multe gospodării, iar ritualul „ceai cu pâine cu unt” este unul cu care își încep ziua mulți dintre noi și până acum.

8 din 10 moldoveni servesc ceai zilnic

Ultimul sondaj pe tematica ceaiului a fost realizat de Magenta acum 8 ani. Atunci datele ne spuneau că 96% dintre moldoveni consumă ceai. Cota acestora a scăzut, însă nu cu mult – astăzi 90 la sută beau ceai, dintre care, 83% - zilnic (21,5% - doar o dată pe zi și 61,5% - de câteva ori pe zi). În general, femeile preferă ceaiul într-o proporție mai mare decât bărbații – 86% dintre acestea îl servesc zilnic. În schimb, bărbații sunt adepții cafelei, fiecare al doilea o consumă în fiecare zi. Nu beau ceai 9% dintre respondenți, majoritatea dintre aceștia sunt din mediul rural, au vârsta de peste 30 de ani și au venituri de până la 4000 de lei pe lună. Doi dintre acei care nu consumă ceai, nu consumă nici cafea. 

Bem mai puțină cafea decât ceai

32% dintre respondenți au spus că nu consumă cafea și tot atâția o beau de câteva ori pe zi. Analizând profilul ambelor grupuri, am observat că cafeaua e preferată într-o proporție mai mare de persoanele din mediul urban. Șapte dintre zece amatori de cafea au până la 50 de ani, iar 38% sunt funcționari publici, specialiști și muncitori calificați. Cele mai multe dintre persoanele care nu beau cafea sunt din mediul rural – și, de ce nu, dacă poți bea în loc de cafea ceai din romanița sau teiul pe care-l ai chiar în ogradă. 60% dintre acei care nu beau cafea consumă ceai de câteva ori pe zi. Mai mult de jumătate au vârsta de 51+ ani și 55% sunt agricultori, pensionari sau persoane neangajate. Comparativ cu Europa, putem spune că nu suntem un popor iubitor de cafea – în Marea Britanie, de exemplu, tocmai 59% dintre persoane beau câteva cafele pe zi – aproape de 2 ori mai multe decât în Moldova și doar 21% nu o consumă deloc. 

Nu suntem mofturoși – jumătate dintre acei care beau cafea afirmă că nu au o preferință anumită și consumă orice tip de cafea. Pe locul doi și trei în preferințe se plasează cafeaua Americano și Espresso, fiind consumate de câte 10% și, respectiv, 9% dintre respondenți. Intervievații au enumerat și câteva branduri pe care le consumă cel mai des – cele menționate frecvent au fost Jacobs, Nescafe și Lavazza.

Băuturile calde le bem acasă

Nouă din zece respondenți au spus că își beau ceaiul sau cafeaua acasă, o pătrime dintre aceștia – la serviciu, 7% - la restaurante sau cafenele și doar 5 la sută servesc băuturi calde la aparatele de cafea publice și la stațiile PECO. Dacă nu credeați că după o anumită vârstă începe să-ți placă să petreci mai mult timp acasă – poftim și datele statistice: 83% dintre acei care își beau băuturile la domiciliu au vârsta de peste 30 de ani. La nivel de ocupație, aproape toți pensionarii (99%) au afirmat că ei consumă ceai/cafea acasă, iar opțiunea „la serviciu” a fost menționată în cea mai mare proporție de către directori și manageri. La restaurante și cafenele își servesc băuturile calde în cea mai mare măsură antreprenorii, iar o bună parte din ei au indicat și stațiile PECO.

Ne place dulcișorul

Ce gustări alegem la ceai și cafea? Majoritatea a menționat gustările dulci. 23% au afirmat că preferă ciocolata sau dulciurile, aproape tot atâția – biscuiții, iar 16% - prăjiturile sau tortul. Tartinele pe care le-au ales 14% dintre respondenți au marcat o ușoară scădere în topul gustărilor preferate la ceai/cafea, comparativ cu anul 2014, când acestea erau în fruntea topului, fiind menționate de către aproape un sfert de respondenți. 10% au spus că nu mănâncă gustări la ceai sau cafea.

 

Alte gustări menționate au fost checul, brânza de oi, cașcavalul și țigara – pe cât de mult aceasta nu ar intra în categoria de gustări.

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting, pe un eșantion de 635 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, cu o distribuție reprezentativă la nivel național și cu o marjă de eroare de +/- 4%.  Datele au fost colectate în perioada 14 februarie – 7 martie 2019 la telefon, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Vizualizări1538 Share Tweet Plus