În fiecare moldovean trăiește un mic meșter Manole. Află cine sunt vecinii ce ne trezesc cu bormașina dimineața în weekend făcând reparație

Până și operele de artă literară ne dau de știre că moldovenii au avut printre ei zidari și meșteri iscusiți. Unii din ei, precum meșterul Manole conform legendei, a jertfit-o pe soția sa, pentru a zidi Mănăstirea Argeșului pentru veci. Revenind la realitatea din prezent, numărul meșterilor și zidarilor iscusiți a crescut, însă cât de întrebuințate sunt serviciile acestora? Sau, poate, în fiecare din noi trăiește câte un meșter Manole?

„Anunț: Apartamentul e ca nou, după euro-reparație”

Magenta Consulting a aflat părerea moldovenilor despre cât de des este necesar să facă reparație în locuințele sale și câți dintre ei se descurcă pe cont propriu, fără să apeleze la serviciile meșterilor. Așadar, 2/3 de moldoveni au făcut reparație în locuința în care sunt stabiliți cu traiul în prezent, pe când 34% nu și-au încercat răbdarea cu lucrările de renovarea și reparație.

În categoria celor care au răspuns negativ la întrebarea echipei Magenta dacă au făcut reparație în propria locuință sau nu, în mai mare măsură se numără persoanele din nordul Republicii Moldova, tinerii care nu au împlinit mai mult de 22 de ani și persoanele în vârstă – cu peste 51 de ani împliniți, văduvele și cei ce au un venit lunar sub 3 mii de lei.

Cât de des e necesar să se facă reparație?

Toți respondenții au fost întrebați cât de des e necesar să se facă reparație cosmetică sau reparație capitală în diferite tipuri de locuințe, indiferent de locuința în care aceștia locuiesc.

Așadar, moldovenii cred în mai mare măsură (36%) că reparația cosmetică trebuie făcută în apartamente o dată sau de două ori pe an. Pe când reparația capitală în apartamente se consideră că trebuie să fie făcută o singură dată în nouă sau cinsprezece ani, de către 29% din moldovenii. Circa jumătate din respondenți (46%) consideră că în casele particulare trebuie să se facă reparație cel puțin o dată pe an. 

Moldovenii care cred că reparația cosmetică la casele particulare trebuie făcută mai frecvent (1-2 ori pe an)  sunt persoane divorțate, cu studii medii, bărbați și femei în egală măsură.

Reparația cosmetică la apartamente este o activitate anuală mai populară printre casnice, persoanele din mediul rural și cei ce au venit lunar cuprins între 10 și 15 mii de lei.

Figura 1: Opinia moldovenilor vizavi de frecvența de realizare a reparației după tipurile de locuințe, %

Unul din trei moldoveni nu are nevoie de specialiști în instalații sanitare

Persoanele care au făcut vreodată reparație în casa/ apartamentul în care locuiesc au fost întrebate dacă au realizat unele lucrări de reparație de sine stătător, sau au angajat meșteri.

Rezultatea studiului au identificat că atunci când vine timpul desfășurării în plin proces a unei reparații, la vopsit și la lipit moldovenii se descurcă singuri, fără ajutorul specialiștilor. Câte 75% de moldovei înălbesc tavanul și lipesc tapetele cu forțe proprii, 76% vopsesc pereții, iar 69% vopsesc caloriferele fără ajutorul meșterilor din domeniu.

Chiar dacă a treia parte din intervievați se descurcă la schimbarea obiectelor sanitare, instalarea gresiei și instalarea laminatului, totuși există cei care apelează la serviciile persoanelor calificate în construcții. Cei mai mulți sunt moldovenii ce nu se descurcă în sistemele sanitare (45%) și instalarea faianței (44%), mai puțini sunt cei care nu se încumetă de sine stătător să instaleze laminatul – 33%.

La lipitul tapetelor și la vopsitul tavanului, pereților și altor detalii  din casă, au nevoie de ajutor calificat în mare parte moldovenii din centrul Repulicii Moldova, celibatarii, persoanele care dețin propria afacere și cele ce au venit lunar ce depășește suma de 15 mii de lei per familie.

Moldovenii care nu se descurcă cu forțe proprii în instalarea sistemelor sanitare, faianței și laminatului și apelează la serviciile meșterilor din domeniile respective, sunt într-o pondere mai mare reprezentați de locuitori ai mediului urban, persoanele ce au făcut studii superioare și cele ce au un venit lunar de peste 20 de mii de lei per familie.

Figura 2: Tipul lucrărilor de reparație realizate de către locatari de sine stătător și a lucrărilor făcute prin angajarea meșterilor, % 

Rezultatele studiului marca Magenta Consulting arată că într-o bună parte din moldoveni trăiește un meșter în construcții, noi ne descurcăm cu forțele propii, des ne avântăm în renovări și reparații. Poate dacă eram altfel de fire ca națiune, orașele noastre, străzile noastre nu ar fi arătat atât de diversificate de gustul și priceperea fiecărui proprietar în parte.

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.

 

Vizualizări474 Share Tweet Plus