Exercițiu de imaginație: prin prisma căror branduri este văzută Moldova de musafirii străini

V-ați gândit vreodată că masa pe care o întindem pentru musafirii străini este, de fapt, o expoziție a brandurilor cărora le acordăm cel mai mare credit de încredere. Magenta Consulting a realizat un studiu care a aflat care sunt cele mai populare branduri pe mesele moldovenilor. Echipa, știind că moldoveanul pentru oaspetele casei sale mereu va pune pe masă tot ce are mai bun, a decis să-i întrebe pe respondenți care branduri ar alege într-un asemenea caz.

Suntem 80% ceea ce bem

Din categoria „tăriilor” ies învingătoare vinul Cricova și cognacul Kvint și Călărași (cu doar un procent dferență). Cricova este în mare parte preferată de către moldovenii ce locuiesc la oraș și, mai ales, în zona de centru a țării. Kvint este mai popular printre locuitorii zonei de sud a țării, pe când Călărași – printre cei din centru.

Printre băuturile non-alcoolice, preferatele sunt sucurile marca Orhei-Vit, apa Gura Căinarului, OM și băutura răcoritoare Letto. Sucul Orhei-Vit se bucură de popularitate în mai mare parte la studenți și elevi, locuitorii zonei de centru a Republicii Moldova și cei ce au un venit lunar cuprins între 10 și 15 mii lei. Gura Căinarului este aleasă de către moldovenii trecuți de 40 de ani, cei din mediul rural și cei ce au un venit până la 5 mii de lei lunar. Pe când apa potabilă OM reprezintă preponderent alegerea unui public exact opus celui ce cumpără apa Gura Căinarului – tineri care încă nu au împlinit mai mult de 30 de ani, locuitori ai mediului urban și cei ce au un venit lunar cuprins între 5 și 15 mii de lei.

Gusturile se schimbă de la oraș la sat

Produsele de lactate de la Alba sunt cele mai recomandate de către moldoveni, mai ales cei din zona de sud a Republicii Moldova și cei ce au un venit de peste 15 mii de lei lunar. Pe al doilea loc în clasamentul preferințelor moldovenilor pentru cele mai bune produse, după părerea lor, se află produsele de la brandul JLC. Acest brand este mai popular la oraș, în regiunile centrale ale țării și printre cei ce au un salariu lunar între 5 și 15 mii de lei.

La final facem un exergițiu de imaginație. Imaginați-vă o masă pregătită de moldoveni pentru musafirii din străinătate pe care  vedem vin de la Cricova cu o probabilitate de 39%, cognac de la Kvint și Călărași – cu o probabilitate de 30% și, respectiv, 29%. Din băuturile non-alcoolice va fi cu o siguranță de 42% apa de la Gura Căinarului și cea de la OM– 29%, suc de la Orhei-Vit și băutură răcoritoare Letto, cu o probabilitate de 43% și, respectiv, 23%. Pe mesele întinse la oraș cu o certitudine de 26% vor fi produsele lactate de la JLC , iar pe mesele de la țară este mai probabil să găsim, cu același procentaj de 26%, produse lactate de la Alba

Top mărci recomandate de moldoveni, %

 

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.

Vizualizări795 Share Tweet Plus