De ce (nu) fac moldovenii sport

Sportul s-a practicat mereu, puterea, performanța și excelența fizică a fost și este valorificată până în prezent încă din antichitate. Astăzi sportul este prezent pretutindeni, de la campionate la  stil vestimentar, mașini sport, mod de viață și canale TV dedicate doar sportului. Însă v-ați întrebat vreodată câți dintre moldoveni care urmăresc și adoptă elemete sportive în viața sa, realmente, fac sport? Magenta Consulting a realizat un studiu care a aflat cât de activi sunt moldovenii.

Suntem leneși la un nivel de 85%

Conform sondajului, 83% de moldoveni nu practică sport deloc.  7% se antrenează de două-trei ori pe saptămână și doar 4 la sută o fac zilnic.

Cele 15% de moldoveni activi din punct de vedere fizic, sunt reprezentate într-o măsură mai mare de tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani și celibatarii. Aceste date lasă un fir de speranță pentru creșterea numărului moldovenilor ocupați de sănătătatea lor fizică pe viitor, fiind supliniți de generațiile viitoare.

Figura 1: Dvs. practicați vreun sport cu regularitate? Cât de des?

Frecventa practicarii sportului

Moldovenii cresc mușchi, aleargă și luptă

Sporturile preferate de moldovenii care practică sport cu regularitate sunt gimnastica sau exercițiile fizice și alergatul, fiecărui din cele două feluri de activitate revenind 29% și respectiv 22% de respondenți. 12% din populație fac lupte, 9% merg la fitness, câte 6% joacă volei sau înoată, iar 5% joacă fotbal.

Motivul principal menționat de către 65% din moldovenii activi este mișcarea pentru sănătate, 55% se mișcă fac pentru plăcere, sportul pentru ei fiind un hobby. 15% din respondenți spun că slăbesc cu ajutorul efortului fizic, 10% prin efort fizic adună masă musculară dorită, 5 la sută fac sport pentru a fi capabili să se apare în cazuri extreme și doar 3% practică sport pentru că sunt, de fapt, sportivi profesioniști.

Sportul poate fi practicat și în afara sălii de sport, fapt înțeles și aplicat și de moldoveni. Din categoria moldovenilor ce fac sport, doar 23% merg la sală, restul, cele 77% își antrenează organismul în afara sălilor de sport. Iar cei ce, totuși, ajung să practice sport într-o sală special amenajată, plătesc în mediu 374 de lei pe lună (figura 2).

Figura 2: Care este valoarea abonamentului la sala de sport la care mergeți?

Plata medie lunara pentru abonament la sala de fiitness

Potrivit rezultatelor ultimului sondaj Eurobarometru privind sportul și activitatea fizică, 59% dintre cetățenii Uniunii Europene nu fac niciodată sport sau rareori desfășoară activități sportive, în timp ce 41% fac sport cel puțin o dată pe săptămână. Cu toate că și în Europa numărul populației inactive domină cel al populației active, moldovenii sunt încă departe de cele 41% de oameni ce dedică timp sportului, în mod regulat.

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 641 de persoane. Datele din această cercetare sunt reprezentative la nivel național și au o marjă de eroare de ±3,9% la un interval de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 02-10 martie 2015.

VIDEO:

Vizualizări772 Share Tweet Plus