Cu un mărțișor începe primăvara

Mărțișorul se trage de pe vremea romanilor, presupun istoricii. În prima zi de primăvară, ei îl celebrau pe zeul războiului, dar și patron al agriculturii și renașterii naturii, Marte. Iar cu această ocazie, îi aduceau ofrande, înșiruind alternativ pietricele albe (simbol al morții), cu roșii (semn al vieții și fertilității).

Tradiția a fost preluată mai apoi de daci, cu semnificația unui soi de yin și yang. Culoarea roșie semnifica femeia, albul - bărbatul, iar îmbinarea acestor 2 culori - un nou ciclu al vieții.

În prezent, mărțișorul - denumirea căruia vine de la diminutivul lunii martie - este confecționat și dăruit la noi, în Moldova, în România, dar și Albania și Macedonia. Fie că vrem să dăm continuitate faptelor istorice, fie că ne bazăm pe legende - de exemplu, cea cu tânărul care salvează o fată de zmeu, iar sângele său face zăpada să se topească și să apară ghioceii - sau, pur și simplu, pentru că ne place, de 1 martie mulți dintre noi fac schimb de mărțișoare. Dăruim, în primul rând, celor din familie, apoi prietenilor, colegilor și mai puțin celor care ne sunt simpli cunoscuți. O constată un studiu Magenta Consulting realizat în legătură cu acest subiect.

59% se încumetă chiar să le și poarte. Dar, dacă la dăruit diferența dintre bărbați și femei nu e mare, doar 10%, când vine vorba de păstrat mărțișorul prins la piept, bărbații se cam dau într-o parte. În timp ce 71% dintre doamne poartă în permanență acest mic simbol al primăverii, probabil și pentru că ține loc de bijuterie, 59% dintre bărbați refuză categoric. Iar cel mai mare procentaj este înregistrat în rândul celor cu venit mai mare de 9000 de lei pe lună, dar și al tinerilor de 20- 25 de ani. În primul caz, se explică, probabil prin lipsa de timp, cei cu venituri mari fiind primii și în categoria celor care nu dăruiesc mărțișoare. În cel de-al doilea caz, posibil jena își spune cuvântul.

Cel mai tare le place să poarte mărțișor persoanelor cu vârsta de 45 de ani și mai mult. Deci, dacă v-ați făcut deja lista cui să dăruiți în acest an mărțișor, includeți și membrii familiei, prietenii sau colegii din această categorie. S-ar putea să aprecieze gestul mai mult decât vă așteptați.

La Magenta Consulting, ne place să dăruim și să purtăm mărțișoare fără excepție. Și profităm de ocazie, pentru a vă dedica cu drag unul, chiar dacă virtual. O primăvară frumoasă să aveți!

PS: Tradiția mai spune că mărțișorul trebuie purtat până vedem un pom ce a dat în floare. Îl prindem atunci pe un ram și ne punem o dorință, care, cică, neapărat se vă împlini. Ce ziceți, facem o statistică?