Concepție sau contracepție?

În URSS nu era sex, dar copiii se nășteau, iar după destrămarea URSS rata natalității a început să scadă. Oamenii au renunțat la sex sau au învățat să se protejeze?

Contracepția –efecte secundare, grețuri, kilograme în plus, schimbări în ciclu, CO, coitus interruptus, sex tantric, păcat, abstinență sau pur și simplu dorința de a nu rămâne gravidă?

Cui i se va adresa fata care a hotărât să devină femeie și să înceapă viața sexuală, dar care încă nu este gata să devină mamă: mamei, prietenei, medicului genicolog, va căuta informații pe internet sau va lăsa toată răspunderea pe umerii bărbatului?

Medicii pot afirma: contraceptivele orale moderne, împreună cu un regim de mâncare corect și un mod de viață sănătos, în cazul când nu sunt luate alte medicamente, constituie cea mai eficientă modalitate de a evita o sarcină nedorită. Dar oare într-adevăr este așa?

Ce metode de contracepție folosesc femeile noastre, ce atitudine au față de acestea și de unde se informează despre cele mai eficiente metode de protejare? Răspunsuri la aceste întrebări l-a căutat compania Magenta Consulting în cadrul cercetării Magenta National Screening, efectuată în 24 de localități urbane, pe un eșantion de 769 de femei în vârstă de 14-65 de ani.

Conform datelor sondajului, 22% dintre respondenții de gen feminin au răspuns că duc o viață sexuală activă, 34% - moderată, iar 32% nu au partener. Cea mai mare parte dintre respondente, care au o viață sexuală activă, fac parte din segmentul de vârstă de 20-34 de ani, în timp ce alte 40% din această categorie nu au partener.

59% dintre participante la sondaj au spus că nu se protejează, în timp ce 41% folosesc diverse metode de contracepție.

În cea mai mică măsură recurg la contracepție femeile de 55-65 ani. Ținem să precizăm că nivelul venitului nu influențează asupra alegerii metodei de contracepție. Ceea ce ține de nivelul studiilor, cel mai rar se protejează respondentele cu studii medii incomplete și absolventele colegiilor. Din punct de vedere al statutului marital, precum și era de așteptat, femeile care locuiesc în concubinaj sunt mult mai precaute în acest domeniu și se protejează în măsură mai mare decât femeile căsătorite.

Cea mai utilizată metodă de evitare a unei sarcini nedorite o constituie prezervativul (48% dintre respondente folosesc metode de contracepție), pe al doilea loc este steriletul (25%), după care urmează contraceptivele orale (17%). Cele mai puțin populare sunt spermicidele și diafragma (câte 4%).

Prezervativul rămâne a fi cel mai popular mod de protejare în rândul diferitor categorii de vârstă, dar, totodată, printre respondentele de 30-54 ani mai solicitat devine steriletul și pastilele hormonale, ceea ce parțial poate fi motivat de prezența unui partener stabil. Femeile căsătorite, de asemenea, preferă prezervativul și steriletul -  a câte 35%. Și pe lângă aceasta, prezervativul este utilizat, în cea mai mare măsură, de către acele respondente care trăiesc în concubinaj, sunt celibatare și divorțate.

7% dintre participantele la sondaj nu sunt satisfăcute de metoda de contracepție pe care o utilizează, 36% sunt satisfăcute, iar 57% - într-o oarecare măsură.

Temerile celor care folosesc contracepția sunt provocate de efectele secundare, incomoditățile de utilizarea a acestora și limitarea contactului cu partenerul.

Printre efectele secundare au fost enumerate mărirea masei corporale, schimbări în ciclu și durerile de cap.

Printre acele respondente care au folosit contraceptivele hormonale, fiecare a cincea a renunțat la acestea. Alte 39% au menționat că nu au folosit contraceptivele orale și nici nu intenționează să o facă pe viitor.

Motivele pentru care femeile au renunțat la utilizarea CO sau pentru care nu le-au folosit niciodată au fost probabilitatea de a lua kilograme în plus, o experiență de folosire nereușită, dubii în necesitatea utilizării unei astfel de metode de protejare și gândul că acestea ar dăuna sănătății.

Ca surse de informare despre metode de contracepții, 75% dintre participante la sondaj preferă consultarea ginecologului, 25% - emisiunile tematice, 22% - Internetul și 20% - medicul de familie. Cel mai rar, în astfel de cazuri se apelează la prietene sau mame.

Sursa preferată de informare despre contracepție de către femeile de 14-19 ani constituie medicul de familie, în timp ce altele de seama lor ar dori să afle detalii de la prietene și mame sau chiar de la farmacist. Emisiunile tematice sunt mai populare în rândul respondentelor de 55-65 ani și cel mai puțin populare printre fetele de 14-24 ani.

Motivele pentru care nu se recurge la contracepție, invocate de către participantele la studiu, constituie, în primul rând, lipsa necesității folosirii acestora, precum și dubiile privind inofensivitatea hormonilor și incomoditățile de utilizare. Este necesar de a menționa că printre respondente au fost și persoane care nu au auzit despre contracepție, altele care se jenează să le procure, precum și acelea care consideră că utilizarea metodelor de protejare contravine normelor religioase. Pe lângă aceasta, 23% dintre respondentele în vârstă de 30-34 ani programează conceperea unui copil. 

Persoanele care au experiență de trai în concubinaj, pot recurge la utilizarea metodei calendarului. Dar oare într-adevăr majoritatea bărbaților și femeilor, care nu și-au înregistrat oficial căsătoria, dar au hotărât să împartă un apartament, un pat și același foen din baie, reușesc să urmărească ciclul biologic al celuilalt și să utilizeze eficient metoda calendarului ? Sau ei, în genere, nu se protejează și au o abordare mai filosofică a subiectului dat, pregătindu-se de momentul când înregistrarea oficială a căsătoriei nu va mai putea fi evitată. Mulți își doresc familie și copii, dar din anumite motive, oamenii nu se decid să le facă. Tempourile accelerate ale vieții moderne ne impun să planificăm totul, chiar și momentul apariției unui copil. Dar copilul care ți-l aduce barza nu poate fi returnat...

Conform datelor statistice oficiale, în 2009 în Republica Moldova s-au născut 40.803 copii și au fost efectuate 14634 întreruperi de sarcină înregistrate oficial, printre care 1518 la adolescente (13 avorturi – până la 15 ani și 1505 avorturi – 15-19 ani). Astfel, la 100 de nașteri revin 36 de avorturi, iar 10% se înregistrează la adolescente. Conform părerii experților, cifra reală a avorturilor este de 2-3 ori mai mare decât datele oficiale. Odată cu apariția pe piață în 2000-2001 a contraceptivelor, numărul avorturilor înregistrează scăderi în fiece an.

Articol publicat in revista Chrysanthemes, Nr. 4 2010

Vizualizări1309 Share Tweet Plus