Ce contează cel mai mult la un loc de muncă?

Continuăm seria de articole bazate pe datele colectate la ultimul Târg de Cariere, care a avut loc în septembrie 2018. Informația ar putea prezenta interes, mai ales pentru companiile care sunt în căutare de candidați pentru a suplini pozițiile vacante. În ultimul articol am povestit despre profilul persoanelor care vizitează târgurile de cariere. Însă am aflat și mai multe.

Ce aspecte îi interesează pe participanții studiului atunci când sunt în căutarea unui loc de muncă? Ce i-ar determina să-și schimbe jobul? Ce valorează mai mult pentru aceștia, cariera sau viața personală?

Siguranța, siguranța și din nou, siguranța

Reputația companiei contează cel mai puțin pentru respondenții noștri, atunci când vor să se angajeze la un loc nou de muncă. Așa că, dacă sunteți o organizație mai mică, nu prea cunoscută pe piață, aveți șanse de a fi aleși atâta timp, cât oferiți alte beneficii. Siguranța la locul de muncă, pachetul salarial și atmosfera de lucru din companie sunt top trei aspecte la care atrag atenția participanții sondajului – 75% dinte aceștia consideră că aspectul de siguranță este foarte important.

Evaluarea nivelului de importanță al aspectelor legate de angajarea în cadrul unei companii, N=113

Și dacă vorbim despre aspecte importante, este interesant să aflăm că respondenții aleg viața personală (în proporție de 84%) în detrimentul carierei. Pentru ei contează, mai degrabă, mărimea salariului decât nivelul de prestigiu al locului de muncă, iar pentru o treime din vizitatori nu are importanță unde se angajează, în general, atâta timp, cât se satisfac alte necesități, cum ar fi buna remunerare.

Afirmații care îi caracterizează pe respondenți, N=113

De ce să schimbi locul de muncă?

Aproape jumătate dintre respondenți a avut 1-3 locuri de muncă, iar aproximativ o treime a lucrat la peste 3 joburi. Cum și era de așteptat, persoanele mai în vârstă au șanse mai mari ca în viață să-și fi schimbat jobul, și nu doar o dată. Astfel, cea mai mare cotă se regăsește în segmentul celor cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani (64% din respondenții din această categorie de vârstă), merită menționat că persoane peste 41, intervievate în cadrul acestui sondaj, au schimbat mai puține locuri de muncă. O altă constatare așteptată este că, în rândul femeilor, cota persoanelor care nu a lucrat niciodată este mai mare decât în rândul bărbaților – 25% față de 13%. Însă, ce îi determină pe respondenți să treacă la un alt loc de muncă?

Motivele respondenților pentru care au schimbat locul de muncă, N=78

 

Mai sus ne-am convins că salariul este mai important decât prestigiul locului de muncă. Remunerarea insuficientă se regăsește, de asemenea, în topul motivelor de a părăsi locul curent de muncă – mai mult de jumătate din respondenți a plecat de la joburile anterioare din cauza salariului prea mic. Doar cinci la sută au menționat că motivul plecării a fost din cauza că nu le plăcea superiorul.

Doar moldovenilor le pasă atât de mult de bani? De fapt, conform unui studiu de scală internațională, Workforce 2020, realizat de Oxford Economics, în care s-a analizat subiectul „What matters most at work?” (în traducere – „Ce contează cel mai mult în lucru?”) – s-a depistat că în toată lumea remunerarea satisfăcătoare este o prioritate pentru angajați. La nivel global, un salariu competitiv contează pentru 66% din respondenți, pe când doar 39% din companiile intervievate declară că oferă o retribuție mare.

Fiți pe fir - săptămâna viitoare urmează încă un articol din aceeași serie, în care vom studia ce sacrificii din viața personală sunt gata să facă participanții studiului în favoarea carierei.

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 113 respondenți, vizitatori ai Târgului de Cariere din Chișinău, care a avut loc în perioada între 21 – 22 septembrie 2018. Colectarea a fost realizată prin intermediul interviurilor față în față pe tablete, la locul desfășurării evenimentului. Respondenții au fost aleși în mod aleatoriu. 

Vizualizări735 Share Tweet Plus