Carieră sau familie – ce cred femeile din Moldova că merită?

În perioada romană, femeia era considerată proprietate a bărbatului. Oamenii iluștri își puneau întrebarea dacă aceasta poate fi considerată ființă rațională. Camasutra, cartea lui Vātsyāyana, care este de fapt un ghid ce ține de toate aspectele vieții de familie hindu, răspundea că nu. De aceea, femeile trebuie să se dedice artelor și lucrului de mână. Pe timpurile lui Petru I, în sec. XVII, în Rusia, baba, cum se obișnuia a fi botezată femeia era o bună slugă la casă, dar care nu merita să fie ascultată. Cu timpul, și aceasta a durat practic până recent, la jumătatea sec. XX, deși a obținut acces la educație, rolul principal al femeii rămânea totuși cel de casnică. Instituțiile de învățământ le instruiau cum să devină soții bune și manierate. Publicitatea, mai ales cea americană, le ademenea cu diverse tipuri de obiecte de bucătărie și sfaturi cum să arate bine la venirea soțului acasă. În unele țări au obținut drept la vot, dar, de exemplu, fumatul în public încă mai rămânea pentru ele sub interdicție. Să obțină un post de muncă era, practic imposibil. Iar cea mai prestigioasă poziție la care ar fi putut visa era cea de secretară.

Astăzi, femeile obțin profesii, lucrează, pot deține poziții de conducere și sunt tratate, de cele mai multe ori nu doar la nivel declarativ,  la egal cu bărbații. În acest sens, Magenta Consulting a decis să afle cât de importantă este pentru femeile din Moldova cariera și cât de tare diferă prioritățile lor față de cele ale bărbaților?

57% dintre femei consideră că s-ar descurca dacă ar fi responsabile de un grup de angajați. Numărul bărbaților care și-ar dori o poziție de conducere, nu este nici el mai mic - 65%. 

Femeile par să fie și cele care preferă ordinea în toate. 74% dintre ele cred că e mai sigur să acționeze după un plan clar, stabilit în prealabil. Bărbații par a fi mai deschiși spre  neprevăzut și acceptă să-și schimbe planurile în funcție de situație. 

Meritocrația pare a fi rațiunea principală pentru care se dorește avansarea în carieră, atât la femei, cât și la bărbați.  85% din respondenții care consideră că merită o funcție de șef sunt în mare parte persoane ce dețin studii postuniversitare și dețin suficiente venituri ca să își dorească un post mai bun nu doar pentru bani.

Când vine vorba să aleagă între familie și carieră, femeile din Moldova ar alege ambele. 89% dintre respondente consideră că viața lor ar fi împlinită dacă ar putea asigura o casă fericită pentru familia lor. În același timp, și-ar dori să reușească la fel de bine și acasă, și la serviciu, chiar și după apariția copiilor. Iar cel mai interesant, e că 86% din bărbați au încredere că femeile din Moldova sunt capabile să facă față.

La Magenta credem la fel, dar îndemnăm bărbații să nu uite să le mai și ajute. Măcar uneori :)

Vizualizări107 Share Tweet Plus