1 000 de lei pentru încălzirea locuinței. Cine plătește mai mult?

Decembrie al anului ăsta ne-a mângâiat cu temperaturi calde, mai mult de 10 grade Celsius ziua, Anul Nou a venit cu temperaturi scăzute, însă care nu au durat mai mult de 4 zile. Deși gerurile sunt în întârziere, moldovenii s-au pregătit deja ca să înfrunte frigurile iernii. ­­Magenta Consulting a realizat o cercetare care a aflat cum moldovenii reușesc să se adapteze creșterii prețurilor pentru energie termică și electrică. 

Autonomi sau mai puțin, câți ne încălzim de la centrala termică municipală

Studiul marca Magenta Consulting arată că ¾ din intervievați în cea mai mare parte a timpului locuiesc la casă particulară pe pământ. 11% din moldoveni stau în apartament cu două camere, 7% - în apartament cu o cameră și cu un procent mai puțini sunt cei ce locuiesc în apartamente cu trei camere – 6%. 

Tipuri de locuințe, %

În categoria moldovenilor ce locuiesc la casă pe pământ de două ori mai mulți sunt cei din sate decât cei de la oraș. De asemenea, în această categorie au o pondere mai mare persoanele ce au un venit lunar sub 3000 de lei și sunt liberi profesioniști sau neangajați. Printre moldovenii ce locuiesc în apartamente majoritatea se numără de la oraș cu un venit între 5 000 și 20 000 de lei lunar.

Tipul cel mai popular de conexiune termică pe care îl folosesc moldovenii din municipiile Chișinău și Bălți pentru a-și încălzi locuințele este cel de tip centralizat, cu alte cuvinte, 64% din respondenți sunt conectați la încălzirea centrală municipală. 21% din intervievați, din aceeași zonă, înfruntă gerurile iarna folosind un sistem autonom de încălzire cu gaz instalat chiar în propria locuință. 8% din locuitorii municipiilor Chișinău și Bălți beneficiază de conexiunea la încălzirea centrală de la o stație autonomă din casa sau blocul lor. Și doar 2% sunt cei ce folosesc doar electricitatea ca să se încălzească iarna. 

Salvăm. Banii, energia sau planeta?

Majoritatea moldovenilor sunt asigurați cu căldură în calorifere pe timp de iarnă, cu toate acestea, unii recurg la luarea unor măsuri care ar economisi cantitatea de energie electrică și termică utlizată. Așadar, 51% de respondenți au înlocuit geamurile vechi și simple cu cele din plastic (termopane) pentru a utiliza eficient energia termică și electrică în gospodăria lor. 48% au decis să opteze pentru becuri econome în locul celor de tip vechi, cu incandescență. 28% din moldoveni și-au izolat termic locuințele pe pereții din exterior, iar 18% – din interior. Mulți sunt și cei ce au scăpat de ușile prin care trece frigul, înlocuindu-le cu cele care sunt mai ermetice – 31%.

Tendința de izolare termică a pereților din exterior este mai populară printre persoanele care au un venit lunar ce depășește suma de 15 000 de lei și printre persoanele de la oraș. La sat acest tip de eficientizare a utilizării energiei termice și electrice este de două ori mai puțin popular. Aceste măsuri aplicate de către moldoveni pentru a reduce cantitatea de energie electrică și termică utilizată, evident, sunt luate cu scopul să salveze banii din portofel.

Măsuri de utilizare eficientă a energiei termice/electrice implementate în gospodării, %

 Magenta Consulting, prin studiul demarat, a stabilit suma optimă pe care un moldovean ar accepta să o plătească lunar pentru încălzirea locuinței sale – de la 750 de lei la 1 270 de lei. Acestea sunt limitele taxei pentru „cald în casă” încadrate în zona de confort financiar al moldovenilor.

Măsurarea sensibilității față de prețul pentru încălzirea locuinței timp de o lună, %

  

Înainte ca să ne baricadăm în termopane, uși ermetice, straturi de plastic spumat și să ne înzorzonăm cu becuri ce nu se mai ard cu anii ar trebui să ținem minte că facem asta nu doar de dragul banilor dar și de dragul planetei.

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față. 

 

Vizualizări690 Share Tweet Plus