Servicii

Magenta Consulting oferă cercetări de maketing în Moldova din 2006, monitorizând preferințele și așteptările consumatorilor, atitudinea lor față de produse și mărci, modelele de cumpărare, loialitatea și alte aspect, ce influențează decizia de a cumpăra. Aflați mai multe detalii despre tipurile de cercetări de marketing pe care le desfășurăm, accesând link-urile de mai jos:

Consum și atitudine față de produs/ marcă (Usage & Attitude)

Acest serviciu presupune o amplă cercetare a pieței, inclusiv colectarea și analiza de date cantitative referitoare la clienți și consumatorii de bunuri. Este investigat nivelul de consum de bunuri, caracteristicile specifice ale utilizării și atitudinea  cumpărătorilor față de produs.

Magenta Consulting concentrează acest studiu pe trei domenii principale de interacțiune a cumpărătorului cu produsul:

 • Nivelul de informarea cumpărătorului despre marcă, produs, publicitate;
 • Consumul de bunuri, include informații privind cantitatea, frecvența și metoda de consum;
 • Achiziționarea de bunuri, include sursele de cumpărare, frecventa, volumul, prețul.

Rezultatele acestui studiu permit  identificarea de către consultanții noștri a modelului comportamental de achiziționare, atât pentru cumpărătorii de anumite bunuri, precum și pentru cei care nu cumpară produsul sau preferă produsele concurente.Identificând obiceiurile și preferințele consumatorilor, putem determina avantajele și dezavantajele produselor studiate, atitudinea consumatorilor față de imaginea brandului, volumul pieței.Aceste informații sunt necesare pentru a optimiza activitățile de marketing ale companiei și pentru a reduce riscurile asociate cu poziționarea incorectă a produsului. De asemenea, folosind acest tip de cercetare, compania poate determina cât de eficiențe sunt campaniile sale de publicitate.

În baza studiilor de Consum si Atitudine  se poate efectua segmentarea pieței    

Cercetarea nivelului de satisfacție al clienților

De ce masurăm Satisfacția consumatorului

Adesea doar intuim reacția consumatorului față de produsele sau serviciile noastre. Elaborăm un produs interesant și util, investim mult în branding, promovăm activ, dar peste o perioada de timp vînzările scad. Satisfacția consumatorului față de produs trebuie măsurată continuu, deoarece concurenții sunt și ei activi, factorii de satisfacțe față de produs se schimbă în permanență, iar consumatorul — mereu înțeles.

Cine este cercetat

Pare simplu – consumatorul produsului. Corect, în unele cazuri este simplu să determini cine este consumatorul produsului. Dar sunt cazuri cînd produsul este cumparat pentru alt destinatar. Spre exemplu, cine trebuie intervievat pentru cercetarea satisfacției în cazul cerealelor pentru micul dejun? Părinții care mai des le cumpără, sau copii care mai des le consumă? Cecetarea satisfacției include si identificarea consumatorului final.

Ce se cercetează

Se cercetează opinia consumatorilor față de performanța companiei și a produselor sale, dar, mai important, ce anume trebuie de îmbunătățit. Pentru determinarea întrebărilor corecte în cercetarea de satisfacție, trebuie să vedem produsul prin ochii consumatorului. Atributele care se cercetează:

 • Produsul în sine
 • Procesul de vînzare
 • Angajații și serviciile
 • Prețul
 • Compania

Fiecare categorie de mai sus este compusă din multe alte elemente.

Modalitățile de cercetare

Aplicăm diverse metode de cercetare pentru studiul de satisfacție a consumatorului. În mare măsură se efectuează prin sondaj – față-în-față, la telefon (CATI) sau on-line. Metoda este selectată în dependență de complexitatea produsului, segmentarea și dispersia consumatorilor, mediul de trai etc. 

Pentru a obține o imagine cît mai adevărată este foarte important să nu se dezvăluie numele comanditarului.

Cum măsurăm Satisfacția consumatorului

Consumatorii satisfăcuți, în mare parte, nu comentează produsele, adică nivelul lor de satisfacție; în schimb procură repetat. Mai mult, cei satisfăcuți mai și recomandă produsul, sau chiar se asociază cu marca acestuia. Pentru a măsura satisfacția se utilizează o scară de la 1 la 10. Participanților la sondaj li se cere doar să marcheze o cifră din intervalul oferit pentru un set de întrebări. Apoi, este de datoria noastra, a cercetătorilor, să efectuăm analiza și să extragem concluziile.

 • Media < 8 – Sunteți lider pe piață
 • Media 7 – 8 – Adecvat, dar se solicită atenție
 • Media > 7 – Motive pentru a fi în alertă. Probabil că se diminuează cota de piață

Măsurarea satisfacției sau a loialității, este doar o jumătate de cale. Este, de asemenea, important să înțelegem care sunt așteptarile – uneori o cercetare mai dificilă decît cercetarea de satisfacție a consumatorului.

Mai jos vedeți cum influențează satisfacția asupra loialității    

Măsurarea sănătății brandului (Brand Health Tracking)

Care vă sunt așteptările față de brandul propriu? În primul rând, vreți ca acesta să vă vândă produsul. Da, valoarea vânzărilor este într-adevăr cel mai important indicator. Dar cum este perceput brandul Dvs. separat sau în comparație cu concurența? Anume de aceasta va depinde și ce vânzări vă va aduce acesta.

Relația dintre client și brandul Dvs.

Clientul interacționează cu brandul Dvs. în mai multe etape. Mai întâi află și cunoaște despre faptul că marca Dvs. există – aceasta este notorietatea mărcii. Apoi se gândește că ar putea folosi sau cumpăra această marcă – considerare. Urmează încercarea  - atunci când clientul pentru prima dată interacționează cu brandul și are impresii plăcute sau nu prea. Apoi vine cumpărarea repetată.  La ultimul nivel nu se ajunge întotdeauna. Însă asta vă doriți – pentru că anume asta vă aduce vânzări. Cu cât mai “sănătos” este brandul Dvs., cu atât mai multe vânzări vă aduce.

Cum să știți cât de “sănătos” este brandul Dvs.?

Cu ajutorul unui sondaj Brand Health Tracking (BHT) măsurați cât de sănătos este brandul Dvs. și monitorizați

 • indicatorii-cheie de sănătate a brandului: notorietatea mărcii, considerarea, încercarea, cumpărarea repetată;
 • percepția mărcii: ce segment de clienți cumpără la moment marca Dvs. și cum o văd pe aceasta, cât de satisfăcuți sunt, astfel încât să vă recomande și altora;
 • poziționarea brandului: cum sunteți văzut de client pe lângă alte branduri concurente de pe piață.

În urma unui studiu Brand Health Tracking veți avea răspunsuri la:

 • Am făcut suficientă promovare astfel încât clienții mei țintă să afle despre mine?
 • M-am poziționat clar și diferit comparativ cu concurenții mei?
 • Clienții mei sunt motivați să rămână cu mine în continuare?

Atunci când studiul se face cu regularitate, de obicei trimestrial, este mult mai ușor de înțeles cum evoluează sănătatea brandului și dacă efortul pe care îl depuneți în promovare aduce efect sau invers.

Sondajul Brand Health Tracking

 • Durata chestionarului: 15-20 de minute
 • Metoda colectării datelor: sondaj la telefon
 • Respondenți: consumatorii produsului (atât de marca Dvs., cât și de mărcile concurenților)
 • Rezultat: prezentare Powerpoint cu grafice și analiza datelor. 

Pachete de prețuri Brand Health Tracking

 

*Ofertele sunt prezentate cu scop de informare. În cazul fiecărui serviciu și produs în parte se va elabora o ofertă personalizată cu oferirea detaliilor despre eșantion și prezentarea prețului final. 

✅Solicitați o ofertă acum la +373 (22) 854384 sau completați formularul din dreapta paginii.✅

Testarea prețului (Price Sensitivity Meter)

Cu ajutorul acestui tip de cercetare realizat prin metoda Price Sensibility Meter (măsurarea sensibilității față de preț), ajutăm clientii noștri să stabilească prețuri optimale pentru produsele și serviciile lor. Studiul Magenta Consulting se bazează în acest caz pe un sondaj cantitativ în rândul consumatorilor, prin intermediul căruia se determină  în ce segment de prețuri urmează să fie poziționat produsul sau serviciul.

Acest studiu poate fiefectuat atât cu scopul de ajustare a prețurilor unui produs sau serviciu deja existent pe piață, precum și pentru bunurile și serviciile ce urmează a fi introduse pe piață (în acest caz, consultanții Magenta Consulting aleg ca punct de plecare câteva produse ale concurenților, și stabilesc diferența dintre prețul produsului investigat și cel alproduselor competitive).

PSM

În cazul bunurilor de sezon, noi determinăm perioadele când este oportun să aplicați reduceri de preț, precum și valoarea lor.

Atunci când este necesar, vă recomandăm un preț pentru lansarea pe piață a unui produs / serviciu nou care poate fi mai mare sau mai mic decât prețul stabilit pentru fazele ulterioare ale ciclului de viață al produsului. 

Segmentarea pieței

Acest tip de cercetare, care se mai numește segmentarea pieței sau segmentarea consumatorilor, constă în distribuirea pieței pe grupuri de consumatori, care prezintă caracteristici comune și împărtășesc modele similare de cumpărare.

Cel mai simplu tip de segmentare a consumatorilor constă în divizarea acestora pe grupuri în funcție de caracteristicile socio-demografice și geografice. Ca urmare a unei astfel de segmentări este determinată structura consumatorilor pe criteriile de vârstă și sex, venit, educație, loc de reședință și naționalitate. De multe ori, segmentarea pieței în funcție de caracteristicile socio-demografice este suficientă pentru crearea unei imagini despre principalele grupe de consumatori ai unui produs.

Uneori, după cum arată practica de mai mulți ani a companiei Magenta Consulting, în cursul acestui tip de studiu, se poate constata că sexul, vârsta sau statutul social nu sunt criteriile definitorii pentru segmentarea consumatorilor anumitor produse sau servicii. Se întâmplă ca utilizatori de sex și vârstă diferite să facă parte din același "profil de cumpărător", adică să împărtășească același model de achiziție. În același timp, utilizatorii ce prezintă caracteristici socio-demografice similare pot să aibă în comun un alt model de cumpărare. În astfel de cazuri, recurgem la segmentarea clienților după modelul comportamental, împărțindu-i în grupuri în funcție de metodele de achiziție, de percepție a promoțiilor, a motivelor intrinseci care îi determină să cumpere (insights), a obiceiurilor, barierelor interne, criteriilor de evaluare a produsului și a reacției față de publicitate.

Un tip separat de segmentare este segmentarea psihografică a consumatorilor.

Testarea publicității și a ambalajului

Înainte de lansarea campaniei de publicitate, Magenta Consulting recomandă clientului să testeze materialele de promovare în privința eficienței lor.Practica mondială arată că, doar prin schimbarea denumirii mesajului publicitar, numărul cititorilor textului propriu-zis poate crește de la câteva zeci la câteva sute de procente.  Același lucru este valabil pentru imagini. În cazul în care bugetul total pentru campania de publicitate este mare, este logic să se investească un pic mai mult în dezvoltarea și lansarea unei publicități care va da un randament mai mare. În termeni absoluți, chiar și o diferență de 20-30% în creșterea vânzărilor din contul unei campanii de promovare mai eficiente, acoperă toate costurile asociate cu dezvoltarea și testarea, și oferă clientului un profit suplimentar tangibil.

Testele preliminare de publicitate sunt, de asemenea, necesare, deoarece de multe ori agențiile de publicitate încep să concureze între ele în "creativitate" ceea ce motivează cumpărătorul să observe publicitatea, dar nu influențează asupra deciziei de a cumpăra, chiar dacă publicitatea i-a plăcut. Acest lucru poate conduce la faptul că după o campanie publicitară puternică și vizibilă profitul real al clientului practic nu crește. Testarea publicității poate reduce acest risc.

Ambalajul este, de asemenea, un fel de publicitate a produsului. Media mondială de achiziții spontane de bunuri de consum este de 30%, deși variază în funcție de țară și categoria de produs. Acest lucru înseamnă că, în medie, aproximativ o treime dintre cumparatori nu cumpară din supermarket marca pentru care au intrat inițial în magazin și fiecare al cincilea cumpără produse din categoria celor la care nici nu s-a gândit înainte de a veni la magazin. În aceste condiții, este foarte important ca produsul "să se vândă singur", atrăgând atenția cumpărătorilor și diferențiindu-se pe rafturi în raport cu cele ale concurenților.

Testarea publicității se bazează pe metode de cercetare calitative, cum ar fi focus-grupurile și interviurile în profunzime. În plus față de aceste metode, Magenta Consulting oferă un serviciu inovativ pentru Moldova, dar care și-a demonstrat deja utilitatea în lume, de urmărire a mișcărilor ochilor cumpărătorilor (Eye Tracking). Acest serviciu permite reducerea la minimum a subiectivității respondenților, și determină cu  exactitateelementele de publicitate sau ambalajele ce au atras atenția cumpărătorilor sau dacă cumpărătorul în genere a observat produsul de pe raft.

Eye tracking

Eye Tracking este o tehnologie revoluționară care urmărește ochii consumatorilor. În așa fel putem testa exact cum este apreciat un ambalaj, o imagine publicitară, un panou stradal, un site web, logo... De fapt, cu Eye Tracking putem testa orice, ce este privit de consumator.

Cu Eye tracking puteți afla

 1. Unde se uită și cât timp se uită respondentul
 2. Traiectoria privirii acestuia
 3. Ce parte a produsului nu este observată
 4. Ce îl distrage pe participant într-un mod negativ
 5. Cum analizează textul: îl citește amănunțit sau îl scanează

Eye tracking în funcțiune

 1. Se amenajează o cameră cu dispozitivul în fața clientului concentrat pe pupila persoanei
 2. În fața respondentului se proiectează imaginea supusă testării
 3. Software-ul generează date sub formă de hărți termografice
 4. Participantul răspunde și la o serie de întrebări, prin care el poate explica alegerea făcută sau părerea lui despre produs
 5. De obicei, studiul implică de la 30 la 100 de respondenți

Solicitați o cercetare Eye Tracking acum! Doar până la 30 August 2017 oferim următoarele prețuri:

1). 350 de Euro fără TVA: Experiment Eye-Tracking, care demonstrează unde anume s-a uitat consumatorul  și cât de eficientă este imaginea cu ajutorul hărților termografice

2). 1000 de Euro Fără TVA: Experiment Eye-Tracking care prezintă hărți termografice, traiectoria privirii, numărul de priviri atrase de anumite elemente ale imaginii și analiza acestor rezultate în funcție de criteriile demografice și caracteristicile de consum

3). 3300 de Euro fără TVA: suplimentar la punctul 2 oferim interviurile aprofundate care analizează particularitățile consumului produsului și prezintă parcursul de procurare (Customer Journey)

Completați formularul din dreapta acum sau sunați direct la +373 (22) 854384. 

 

Net Promoter Score

Experiența de cumpărare a clientului și nivelul lui de satisfacție, determină în directă măsură dacă acesta va continua să consume produsul sau să folosească serviciile.

Cu ajutorul metodelor de cercetare cantitative Magenta Consulting determină parametrii reprezentativi, ce stabilesc nivelul de satisfacție a cumpărătorilor în privința calității, prețului, deservirii, dorința de a continua sau nu să consume un produs sau serviciu.

La solicitare, serviciul va include și Indexul Net de Susținere (NetPromoterScore), care indică în ce măsură clienții existenți sunt dispuși să devină ambasadori ai produsului sau serviciului, adică să-l recomande prietenilor și cunoscuților. 

Prin monitorizarea constantă a satisfacției clienților și a dorinței acestora de a recomanda și altora produsele se poate măsura eficiența politicilor de marketing ale companiei și se poate pronostica comportamentul și atitudinea pe viitor a consumatorilor în privința serviciilor și produselor cercetate.    

Profilul Psihografic al consumatorilor Dvs. și al consumatorilor produselor concurente

Marketingul constă din consumatori și este evident că aceștia diferă între ei. Diferențele constau în gusturi, necesități, preferințe, posibilități și chiar domiciliu. Datele demografice și psihografice dramatic pot îmbunătăți strategiile de marketing. Astfel de informații sunt critice pentru a determina Ce? De ce? Cum? și pentru Cine? trebuie promovat. Profilurile psihografice oferă posibilitatea de a crea seturi de segmente omogene în baza cărora pot fi construite modele predictive puternice care să sporească eficiența strategiilor de marketing.

Magenta Consulting, datorita metodologiei validate, ofera un produs nou care urmărește nu doar descrierea demografică a unui grup de populatie, ci și explicarea particularitatilor psihologice a acestuia.

Ce este un Profil psihografic?

Este o analiză care oferă tabloul clientului din perspectiva stilului de viață, tipului de personalitate, intereselor, atitudinilor, valorilor și motivațiilor dominante.

Cum se obține cu un Profil psihografic?

Profilul psihografic este obținut predominant în baza chestionarelor care includ un set validat de întrebări psihologice. Chestionarele se aplică pe un eșantion reprezentativ pentru Republica Moldova. Datele obținute în urma chestionării sunt prelucrate statistic, întrebările psihologice sunt grupate și puse în relație cu indicii comportamentali de consum. În cazul unui profil psihografic detaliat, anexat se confirmă tabloul consumatorilor în baza interviurilor, a focus grupurilor și chiar a testelor psihologice.

De ce aveți nevoie de un profil psihografic?

Mesajele de promovare a produselor sunt destinate consumatorilor. Consumatorii diferă între ei, au gusturi, preferințe, viziuni, posibilități diferite. Cunoașterea consumatorilor din perspectiva psihologică, a stilului de viață, crește probabilitatea de a construi o campanie de promovare care va avea efecte scontate. Serviciile psihografice sunt utile, deoarece asigură înțelegerea necesară pentru a elabora un produs sau un spot publicitar care pune accent nu pe atributele produsului, ci pe beneficiul care acele atribute îl asigură cumpărătorului.

De ce Magenta Consulting?

Pentru prima dată pe piața Moldovei apare pachetul de servicii psihografice validate. Când ne referim la servicii validitate, vorbim, de fapt, despre exactitatea rezultatelor obținute, despre satisfacerea criteriilor înaintate unor probe psihologice de evaluare care permit obținerea de profiluri valide. Instrumentele utilizate de noi sunt validate pe un eșantion reprezentativ pentru Republica Moldova. Actualmente, metodologia utilizată de noi depășește calitativ produsele multor companii existente atât pe piața internă, cât și cea externă în domeniul cercetărilor de marketing și de psihologie. Excelența în cercetarea comportamentului consumatorilor se datorează efortului de colaborare din cadrul echipei interdisciplinare Magenta Consulting.

Portretul Moldoveanului 2017

Mai jos, vă rugăm să introduceți datele dvs. și imediat vă expediem rezultatele unor cercetări care ne-au ajutat să elaborăm portretul moldoveanului pentru anul 2017.  

PS: Ca un bonus, vă expediem și portretul moldoveanului din 2016