Noi știm cât de des mergeți la spectacole și concerte

Cultura este ceea ce vorbim, felul în care acționăm și atitudinea pe care o manifestăm oră de oră, minut de minut, secundă de secundă. Este deja o axiomă faptul că la spectacole și concerte este reflectată oglinda culturii noastre sute de ani la rând. Dar e valabil și invers, cel mai des, anume fiind prezenți la spectacole și concerte, ne amintim de importanța și esența culturii. Acestea trezesc în noi partea aia elegantă, intangibilă și rătăcită pe culoarele adormite ale firii noastre.

Spectacole și concerte în cifre pentru ultimele două decenii

Magenta s-a interesat cât de des merg moldovenii la spectacole și concerte și, de această dată, nu a demarat un sondaj, dar a accesat datele oferite de Biroul Național al Statisticii (BNS) din Republica Moldova. Așadar, dacă analizăm cifrele oferite de BNS, observăm că din anul 1995 numărul de spectacole teatrale, dar și de vizitatori scade până la începutul celui de-al treilea mileniu.

După anul 2000, numărul de spectatori la nivel de țară crește până la 420 000 de persoane în anul 2008. Din 2009, din nou, numărul de vizitatori, dar și de spectacole, începe să scadă, iar numărul maxim de bilete vândute în 2008 nu a mai fost atins în următorii 7 ani, chiar dacă numărul de spectacole desfășurate pe an a trecut peste cifra de 3 000.

În cazul colectivelor autonome, cum ar fi ansamblul de dans JOC și filialele instituției publice de cultură „Moldova Concert”, cel mai mic număr de vizitatori, dar și de spectacole, a fost înregistrat în anul 2001 – doar 58 000 de bilete vândute, comparativ cu cele 231 000 din 2006 – cel mai bogat an în spectatori. Pe de altă parte, în anul cu cele mai multe show-uri organizate de colectivele autonome, 250 de evenimente în anul 2012, au venit doar 136 de mii de spectatori. Astfel, statisticile demonstrează că diversitatea de spectacole și concerte nu garantează un public numeros.

Numărul de spectacole în teatre și numărul de spectatori (mii) pe parcursul anilor 2000 – 2015 

Numărul de concerte în colective autonome și numărul de spectatori (mii) pe parcursul anilor 2000 – 2015 

Numărul de spectacole și concerte organizate a crescut cantitativ, dar calitativ?

Cei mai săraci ani în spectacole pentru Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” au fost, de asemenea, anii 2000 și 2001, cu câte 5 mii de bilete vândute în fiecare an. Cei mai mulți spectatori au fost găzduiți de Filarmonică în anul 2010 – 37 000 de vizitatori la 113 de spectacole. În ultimii 5 ani, aceasta se menține pe poziții bune, chiar dacă este într-o ușoară descreștere, raportând la numărul de bilete vândute la numărul de spectacole și concerte organizate.

Numărul de spectacole în Filarmonica Națională și numărul de spectatori (mii) pe parcursul anilor 2000 – 2015 

Pe de altă parte, operând cu asemenea cifre, trebuie luat neapărat în calcul un factor important – faptul că Republica Moldova este țara cu una dintre cele mai mari rate de emigrare. Astfel, a fost calculat numărul de bilete vândute pentru spectacole și concerte la 1 000 de locuitori. Concertele colectivelor autonome au fost cele mai populare în 2006 – 65 de bilete vândute la 1 000 de locuitori. Pentru teatrele din țară, dar și pentru Filarmonica Națională, numărul maxim de spectatori a fost înregistrat ultima dată în 1995 – 122, și respectiv, 18 de vizitatori la 1 000 de moldoveni.

Paradoxul apare când analizăm cifra de teatre existente în anul 1995 cu cea din 2015. În ultimii 20 de ani, s-au mai deschis 3 instituții teatrale. Numărul instituțiilor a crescut, încet, neîncrezător, dar a crescut. Numărul populației, rapid și sigur, a scăzut. Modificările calitative, și nu cantitative prin care a trecut cultura nu le putem afla cu ajutorul unei statistici, cu toate că Magenta și-ar fi dorit să găsească un răspuns în cifre la această întrebare. Unicul sondaj relevant este cel particular. Fiecare moldovean în parte ar putea merge la mai multe spectacole și concerte și să facă totalurile.

Vizualizări1433 Share Tweet Plus